Collecties

Archieven

Uw zoekacties: Gemeentepolitie Zeist, 1933-1994
3500 Gemeentepolitie Zeist, 1933-1994
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Archiefvorming
Raadpleging en gebruik
Beschrijvingsbeheer
3500 Gemeentepolitie Zeist, 1933-1994
Inleiding
Beschrijvingsbeheer
NB:
Verantwoording, regels en afspraken
Na het overdragen van het archief aan het Gemeentearchief is in het jaar 2007 begonnen met de inventarisatie. Gezien de omvang (30 meter) van het archief en de slechte materiële staat waarin het archief zich bevond is gekozen voor een globale inventarisatie waarbij de series intact werden gelaten, respectievelijk hersteld werden en nummering van de registers (als nadere toegang) werd overgenomen. Aan de dag- en nachtrapporten werden tevens de datums gevoegd. De oude orde is gehandhaafd waar dat mogelijk was, de overige stukken zijn apart beschreven.
Het grootste deel van het archief is opgebouwd uit series: de dag- en nachtrapporten, correspondentie van de commissaris, processen-verbaal en reeksen orders.
In het verleden zijn er enige pogingen gedaan om de correspondentie van de commissaris naar onderwerp te ordenen zodat de serie werd doorbroken en datzelfde is gebeurd met de serie processen-verbaal. Deze dossiers zijn ná deze serie geplaatst. Omdat het grootste gedeelte van het archief chronologisch is geordend, zijn er registers en klappers die het zoeken vergemakkelijken, helaas wel met hiaten en niet altijd even consequent. In een kennelijke poging de serie correspondentie van de kapitein, die chronologisch was geordend een systematische ordening aan te brengen is tot het jaar 1943 beperkt gebleven. Het was niet meer mogelijk de oorspronkelijke orde te herstellen.
De reeksen mededelingen en orders, de tijdelijke, blijvende, personeels- en dienstorders zijn waarschijnlijk van verschillende afdelingen ( administratie, brigadier, recherche en wacht)afkomstig. Ze lagen op trefwoord of op volgnummer, al dan niet opeenvolgend waarbij de diverse soorten orders door elkaar lagen. De situatie was dermate verwarrend dat besloten is de oude orde te doorbreken en de verschillende type orders bij elkaar te voegen en chronologisch te ordenen. Helaas is wel de consequentie van deze beslissing dat er vele dubbelen zijn; stukken uit de Tweede Wereldoorlog worden niet vernietigd.Er zijn enkele afgedwaalde stukken waarvan het traceren van de oorspronkelijke plek te tijdrovend bleek te zijn, hiervoor is de rubriek “Afgedwaalde stukken die niet meer terug te plaatsen zijn” gecreëerd.
Verder is het veelal verroestte, hechtmateriaal verwijderd en is op scheuren in het papier zuurvrij tape geplakt. Het archief is zuurvrij ingepakt in ICN 2 en ICN 3 dozen.
Tot en met 1945 is tijdens de inventarisatie niets vernietigd, wat er tijdens en na de oorlog is vernietigd is niet duidelijk. Het overblijvende gedeelte is vernietigd volgens de Leidraad selectie gemeentepolitiearchieven van de ODRP en de Leidraad voor de selectie op vernietiging van archiefbescheiden van (Inter) gemeentelijke organen van de Brabantse archiefselectiecommissie.
Het archief van de Dienstcommissie wordt als een gedeponeerd archief beschouwd en is apart beschreven in Rubriek 3.
Inventaris
1. Stukken van algemene aard
3. Gedeponeerd archief
4. Documentatie
Kenmerken
Samenvatting:
Bevat notulen, verslagen, rapporten, correspondentie en stukken betreffende de organisatie, het politiebureau, de taken en de bezetting en de nasleep daarvan. Bevat tevens het archief van de dienstcommissie
Datering toegang:
2009
Omvang:
34,6 meter
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Auteur:
Brita Pilger
Eigendom:
Ja
Licentie:
CC0 1.0 Publiek Domein Verklaring
Soort toegang:
Inventaris
Citeerinstructie:
Bij het citeren de toegang minstens één keer volledig en zonder afkortingen noemen. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Gemeentearchief Zeist, Gemeentepolitie Zeist, 1933-1994, toegang 3500, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-ZtGAZ_3500-...
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS